Atkins Diet Testimoni Dan Promosi Terkini

Atkins Diet How To Lose weight Fast

Atkins diet tidak menjadi asing pada rakyat Malaysia yang telah berkesan menggunakan pendekatan formula diet.Banyak kedengaran pula dari kawan kawan saya dan anda perkataan ‘how to lose weight fast’ haaa……

3 Tips ini sangatlah penting !

1. Kirakan kalori yang anda perlukan untuk menyokong berat badan anda sekarang

2. Kirakan kalori yang perlu dikurangkan untuk penurunan 1-2kg dalam seminggu

3. Semak kandungan kalori yang ada dalam makanan dan minuman harian anda, dan pastikan ia tidak melebihi kalori keperluan harian anda.

Apa itu kalori ?

Secara ringkasnya Formula atkins diet kalori ialah unit tenaga, setiap makanan mempunyai kalori. Badan membakar kalori untuk mendapatkan tenaga.

Sebab itu bila anda tidak makan, anda akan merasa lemah,tapi jika anda terlebih makan, anda hanya menambah lemak.

Contoh

Andai kata anda memerlukan 1500 kalori sehari untuk kekal bertenaga sepanjang hari. Jika anda mengambil lebih kalori contohnya 2000 kalori sehari … badan anda tetap menggunakan 1500 kalori sahaja dan baki 500 kalori yang tidak digunakan akan di simpan sebagai lemak.
calorie-label-456me-712010Gambar di atas ini menunjukkan kalori yang dikandung.

Keperluan Kalori Anda

Keperluan kalori Formula atkins diet seseorang bergantung pada jantina, umur, berat, tinggi dan aktiviti yang dilakukan. Contohnya:

Lelaki perlukan lebih kalori berbanding wanita
Orang yang berumur 30 tahun perlukan kalori kurang daripada orang yang berumur 20 tahun
Seseorang yang aktif perlukan lebih kalori berbanding orang yang kurang aktif
Dan sebagainya

Langkah pertama Formula atkins diet yang perlu anda ambil untuk kuruskan badan ialah

Langkah 1 – Kira Jumlah Keperluan Kalori Anda

Ok, caranya mudah sahaja iaitu melalui pengiraan formula ‘Basal Metabolic Rate’ (BMR). Gunakan kalkulator yang kami sediakan untuk mengiranya. Isi maklumat anda dan kalkulator akan mengirakan nya secara automatik.

Langkah 2 – Kurangkan Kalori (Defisit Kalori)

Selepas anda tahu jumlah keperluan kalori anda, apa yang perlu anda buat sekarang ialah kurangkan pengambilan kalori. Maksimum kalori yang anda boleh kurangkan ialah 500 kalori sehari (jangan lebih pulak ya).

Contohnya keperluan kalori Ismail ialah 1854.12 kalori sehari. Maka …

1854.12 – 500 = 1354.12 kalori

Jumlah kalori yang perlu diambil oleh Ismail untuk kuruskan badan ialah 1354.12 kalori sehari.

Formula atkins diet Kenapa perlu kurangkan kalori?

Anda mesti nak tahu kenapa perlu kurangkan kalori kalau nak kuruskan badan. Macam ni … Apabila badan anda kehabisan kalori, badan anda akan mula membakar lemak untuk mendapatkan tenaga. Hasilnya anda akan kurus. Mudah dan simple kan?

Macam mana nak kurangkan kalori?

Mula-mula sekali anda perlu tahu nilai kalori dalam setiap makanan yang anda makan. Caranya anda boleh rujuk di pek makanan (biasanya ada di belakang pek) atau anda boleh rujuk di sini.

Kemudian buat jadual makan harian. Pastikan anda makan lebih daripada 3 kali sehari dan disiplinkan diri makan mengikut kalori anda. Bersenam juga akan membakar kalori. Jadi bersenam dan menjaga makanan adalah kombinasi yang baik untuk menurunkan berat badan.

Panduan ini perlu di syorkan kepada sesiapa yang menyuarakan perkataan ini ‘ how to lose weight fast’ bersegera dapatkan maklumat ini.

TEKNIK KURUS DIET ATKINS – Membakar Lemak Pantas