January 25, 2014

Cepat Membaca B.Melayu & English

Cepat Membaca

Bagaimana untuk Mengajar Anak Anda cepat membaca dan Memahami Lebih Baik

cepat membaca

Cepat Membaca sering dikaitkan dengan keupayaan anak anda untuk membaca dengan mudah dan memahami pembacaannya berkadaran terus dengan kejayaan anak di sekolah.

Membaca bukan sekadar subjek yang berdiri sendiri, sebaliknya ia adalah mekanisme utama bagi pembelajaran mata pelajaran lain seperti kajian sosial, sejarah, ekonomi, sains dan juga matematik. Sebagai ibu bapa, anda mahu anak anda boleh cepat membaca untuk berjaya di sekolah di semua peringkat pendidikan. Bantu dia mendapat asas membaca yang lebih kukuh dengan bekerjasama dengan beliau untuk meningkatkan kelajuan bacaan dan kefahaman.

Langkah 1
Menilai kebolehan membaca anak anda untuk membantu beliau membaca lebih cepat. Menganalisis keputusan membaca dalam talian atau sekolah ujian ditadbir untuk menentukan sama ada dia mempunyai pemahaman yang sesuai dengan umur daripada perkataan penglihatan, kesedaran fonik dan teknik pengadunan. Tanya gurunya untuk memberikan pendapat beliau kepada kemahiran asas membaca beliau. Kanak-kanak yang membaca perlahan-lahan sering bergelut untuk memecahkan kod perkataan

langkah 2
Duduk dengan anak anda dan jadikan dia membaca buku-buku dan cerita-cerita yang dia biasa dengan dan menikmati, mengesyorkan LD Online, sebuah laman web pada masalah pembelajaran. Membaca semula cerita membantu anak anda dengan kefasihan dan kelajuan beliau. Menunjukkan perkataan yang tidak dikenali sebelum membaca bersama-sama. Walaupun dia telah menghafal beberapa perkataan, setiap kali dia membaca buku itu, dia memperoleh keyakinan terhadap keupayaannya.

langkah 3
Menggabungkan meningkatkan kemahiran decoding anak anda dengan kefahaman membaca, mengesyorkan Connections Khas, program daripada Universiti Kansas. Kanak-kanak yang menghadapi masalah penyahkodan sering bergelut dengan kefahaman. Tunjukkan kepada anak anda buku dan membincangkan buku itu sebelum dia membacanya. Termasuk fakta tentang penulis, fokus buku ini dan apa yang anak anda akan belajar. Apabila dia mula membaca, berhenti sekali-sekala, dan meminta beliau untuk meramalkan apa yang akan berlaku seterusnya, menutup matanya dan menggambarkan tempat kejadian dan penuturan semula apa yang baru dibaca. Tanya soalan yang sesuai dengan umur.

langkah 4
Soalan anak anda selepas dia selesai membaca buku. Tanya anak anda tentang perkataan baru dia telah menemui dalam buku ini, mencadangkan Perkongsian untuk pembacaan. Bercakap tentang makna perkataan baru, menggunakan kamus untuk menggalakkan beliau penemuan diri maklumat. Membentuk soalan mengenai cerita. Termasuk siapa, apa, di mana, bila dan bagaimana soalan untuk menilai pemahaman anak anda apa yang dia baca. Uji ingatan beliau butiran cerita dengan meminta nama beliau watak-watak, tempat dan butiran nombor.

langkah 5
Mengelilingi anak anda dengan buku-buku dan membaca kepadanya kerap, menunjukkan laman web Pendidikan Keluarga. Membaca untuk anak anda boleh membantu kemahiran membaca keseluruhan dan kefahaman. Pergi ke perpustakaan dan menyemak buku-buku yang menarik untuk anak anda untuk menggalakkan dia untuk membaca dengan lebih kerap. Pelbagaikan jenis bahan bacaan, dan termasuk majalah, membaca bersama-sama CD dan program komputer.

Amaran
Dapatkan bantuan profesional jika anda atau anak anda guru notis masalah pembelajaran. Mempunyai penglihatan dan pendengaran anak anda dinilai.
Tips
Hadkan jumlah masa di televisyen anak anda.
Jadilah menggalakkan dan positif apabila bekerja dengan anak anda dan memilih buku-buku menarik yang sedikit di bawah tahap bacaan anak anda untuk membangunkan kelajuan.
Jangan bandingkan keupayaan seseorang kanak-kanak yang lain.
Perkara yang Anda Perlu
Buku
Majalah
Membaca bersama-sama CD
program bacaan Komputer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *